yandex_Metrica

Paslanmaz Çelik Nipel

Paslanmaz Çelik Nipel, temel olarak tesisatlarda kullanılan ve boruları kaynaksız birleştirmeye yarayan bir bağlantı elemanıdır. Nipeller erkek dişli olarak adlandırılı. Dış kısımları incelendiğinde iki tarafı dişli, tek tarafı dişli ve Hex Nipel olarak ayrılmaktadır. Dişler genellikle konik ya da yatay şekilde açılmaktadır. Kullanılacak Paslanmaz Çelik Nipellerin, kullanılan boru gibi bağlantı elemanları ile aynı uçta ve uyumlu olmalıdır. Ayrıca farklı çaplara sahip olan nipellerin çap ile bağlantılı olarak uzunluğu da değişmektedir. Çap büyüdükçe uzunluk da artmaktadır. Nipeller su, yağ ve gazda yüksek korozyon ve ısıya dayanıklıdır.

 

Nipeller, aşağıdaki şekilde 3’ayırabiliriz.

 

1. Tek Taraflı Dişli Nipel ya da Boru Nipel, Stainless Steel Welding Nipple, 5-10cm uzunluğundaki borunun tek tarafına diş açılmış bağlantı parçasıdır.

2. Hex Nipel, Stainless Steel Hex Barrel Nipple, Ortası Anahtar Ağzı olan yani Hexagone şeklinde olan nipeller, Her iki ucunda 2-3cm uzunluğunda dişler vardır.

3. Çift Taraflı Boru Nipel, Stainless Steel Barrel Nipple Threaded, 5-10cm borunun her iki ucun 2-3cm lik kısmına diş açılmış bağlantı parçasıdır.

 

Diş Normları

Diş Normları olarak genellikle iki çeşit norm kullanılmaktadır. ANSI standartların da “NPT” diş kullanılmaktadır. BSPT Diş Normlarında WHITWORTH BORU DİŞ ölçüleri kullanılmaktadır. Tesisatlar da ya Paslanmaz fittingsler de ağırlıklı olarak BSPT-BSP DİŞ normu kullanılmaktadır. Kalite Standartları,AISI304/304L, AISI316/316L, EN1.4307, EN 1.4404 olarak piyasa da bulunmaktadır. Kullanım Alanları, Boru tesisatlarında, sıvı, gaz ve katı akışkan hatlar da, kullanılmaktadır. Korozif ortamlarda, hijyen gerektiren yerler de ya da Dekorotif amaçlı yerlerde ağırlıklı olarak Paslanmaz Bağlantı Parçaları kullanılmaktadır. Halk Dilinde Dişli Fitting, Krom Fitting, Krom Nipel, Krom tesisat malzemeleri olarak da adlandırılmaktadır.

 

Paslanmaz Nipeller Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Apartman, ev ve iş yerlerinin su tesisatlarında bol miktarda kullanılmaktadır. Ulaşımı zor olan yerlerde, boruların ve vana gibi bağlantı elemanlarının borulara bağlanması gereken yerlerde kullanılmaktadır.

Basınç ölçüm cihazları manometreler ya da regülatörlerin bağlantılarında kullanılmaktadırlar.

Basınçlı tankların çıkışlarında kullanılabilmektedir.

Nipel, manşon gibi bağlantı elemanların en büyük avantajı sök-takın basit olmasıdır. 


Yorum

Yorum Yaz

Not: HTML desteklemez!

Puan Ver